Dimarts, març 19, 2024
Actualidad

JULIÁN PALLAROLA, 20 ANYS DE DOBLE TEMPORADA A MASELLA I CATEDRAL

(Entrevista publicada al Diari de la Neu, el 05 de maig del 2018)

Fernando Luis Julián Pallarola és un dels tants argentins que cada any creua l’oceà atlàntic per fer la doble temporada com a professor d’esquí. Quan és hivern a l’hemisferi Nord treballa al Pirineu, i quan arriba l’hivern a l’hemisferi sud es trasllada als Andes. Voleu saber com ho viu?

Nascut a Buenos Aires, Argentina (22-06-1959), anava des de petit a San Carlos de Bariloche, a la Patagònia argentina, on tenia família. Com que a prop de la ciutat hi ha l’estació d’esquí de Cerro Catedral, quan va complir els 19 anys li van venir les ganes de calçar-se uns esquís. Així va ser com es va introduir al món de la neu, primer com un turista més, i més endavant com un professional de l’ensenyament.

Quan va fer 26 anys va deixar Buenos Aires, on combinava el treball d’arquitecte i de responsable en un magatzem de material de construcció, i es va instal·lar a Bariloche. Cinc anys després començava a treballar com a monitor a temps parcial en un club d’esquí de la ciutat. Actualment fa la doble temporada com a professor d’esquí, entre el Pirineu i els Andes. Com a curiositat, la seva àvia era originària de Tuixent i es va traslladar a viure a la Pampa argentina. Anys després el seu nét ha fet el camí a la inversa per treballar no tant lluny del poble natal de la seva àvia.

– Perquè i quan vas començar a fer de professor d’esquí?
– Doncs vaig començar als meus 33 anys. Vaig començar a Cerro Catedral, a l’Argentina, on em vaig treure la titulació. A Buenos Aires tenia un negoci que no em va funcionar i vaig decidir deixar-ho per dedicar-me al món de l’esquí, on vaig veure més possibilitats i m’agradava.

– És difícil treure’s la titulació de professor d’esquí a l’Argentina?
– Jo penso que sí, primer perquè els grans centres d’esquí queden molt lluny de les grans ciutats del país. Això vol dir que has de marxar d’on vius, a 1.200 o 1.500 quilòmetres del centre d’esquí, pagar-te els forfets i l’equip i mentrestant mantenir-te mentre dura la formació.

– A part d’esquí alpí també imparteixes classe d’altres modalitats? Com ara surf de neu, telemark…
– No, perquè tendeixes a especialitzar-te en una modalitat i en el meu cas, i el de la majoria de professors argentins, és el d’esquí alpí. Sí que n’hi ha que toquen diverses disciplines, i de fet aquesta és la tendència en els nous professors, però no en el meu cas. A més, que cada especialitat requereix la seva titulació i aconseguir-los no són per res econòmics.

– Quan vas començar a fer la doble temporada?
– Doncs vaig començar quan en tenia 38, devia ser l’any 1998. Tenia un amic de Bariloche que va ser qui em va recomanar de venir a l’escola del Llívia. Ell ja hi treballava i va coincidir que aquell any no hi podia anar. M’hi vaig presentar i de seguida em van acceptar. Així és com hi vaig ingressar. Deu anys després ja vaig començar a treballar a l’escola d’esquí de Masella.

– Així sempre has treballat entre Catedral i Masella?
– No, perquè quan estava al Club de Llívia visitàvem diverses estacions, sobretot les dels Angles, Portè-Puymorens, Formigueres, Font Romeu, Espace Cambre d’Aze i, fins i tot, a Puigmal abans que tanquessin. També un parell de vegades a Andorra, però van ser visites puntuals.

– A l’Argentina sempre has exercit i esquiat a Cerro Catedral?
– No, també vaig estar a Chapelco. Una estació més petita que Catedral però molt bonica i molt cuidada.

– Quines consideres que són les grans diferències entre Masella i Catedral?
– Hi ha diverses coses, però la més important és que comercialment les temporades a Argentina són molt curtes. Normalment comencen a mitjans de juny però el més fort en clients i neu és a partir del 15 de juliol. I a mitjans de setembre ja s’acaba la temporada. Difícilment s’arriba a octubre, tot i que en alguna ocasió recordo haver acabat el 8 d’octubre.
La segona gran diferència és que a prop de l’estació no hi ha ciutats, o només n’hi ha una, San Carlos de Bariloche, que deu tenir 200.000 habitants. I ja no hi ha pràcticament cap ciutat important fins a més de 600 quilòmetres, Neuquén. En canvi, ben a prop de Masella, a 100 quilòmetres, ja hi tens una ciutat com Manresa de 75.000 habitants, i a 150 km, ja hi ha una gran conurbació urbana com és Barcelona, amb 2,5 milions d’habitants o més.
Per venir a esquiar a Catedral des de les grans ciutats argentines has de prendre, molt possiblement, un avió, i això fa que l’esquí a Argentina acabi esdevenint una activitat no elitista però si exquisida.
I finalment comentar que a Catedral no hi ha neu produïda, només a les zones baixes de la muntanya, i aquests canons no tenen la funció de completar pistes senceres, sinó que estan ubicats en zones de debutants o potser en un punt molt concret que sempre pateix per manca de neu.

– Hi ha molts monitors que esteu fent doble temporada a Masella?
– No, a l’escola de Masella només hi sóc jo. També hi ha un noi que ve amb un club a entrenar. He de dir que la majoria de professors que fan la doble temporada se’n van a Andorra. Alguns també opten per anar a estacions dels Alps.

– Quins condicionants suposa fer la doble temporada?
– Si ets una persona amb obligacions familiars, difícilment faràs doble temporada. En el meu cas treballo uns 8 mesos com a profesor, 5 a la Cerdanya i poc més de 3 a Bariloche, he d’intentar reservar els mesos entremig per visitar la família i procurar no tenir massa despeses, ja que difícilment treballes en cap altra activitat. Són mesos o setmanes que aprofites per descansar i estalviar. Tot plegat vol dir que econòmicament has de vigilar amb les despeses i es fa difícil perquè entre temporada i temporada difícilment pots treballar.

– Recomanaries als esquiadors de Masella visitar Argentina, i Catedral en concret per anar a esquiar?
– Doncs sí. Penso que per a qui hi vagi serà una experiència bonica i molt profitosa, ara bé, no és comparable un lloc amb l’altre, per tot el que he explicat abans. Jo considero que és una experiència que els serà inoblidable, no només per a l’esquí, sinó perquè Bariloche és un lloc de la Patagònia argentina meravellós, espectacular.

QÜESTIONS PERSONALS

– Quan i on vas començar a esquiar?
– A Cerro Catedral, a 19 anys.

– Quina és la teva estació de referència?
– Per mi ho és Masella, on a més he rebut sempre molt bon tracte i m’hi sento realment com a casa.

– Quines són les teves pistes preferides a Catedral i a Masella?
– A Masella la Davallada i a Catedral, la Intermèdia. Les dues vermelles.

– Què et molesta més per esquiar: el vent o la boira?
– El vent.

– Què és el que més t’agrada de la teva feina i el que menys?
– El que més m’agrada és la satisfacció d’ensenyar. Veure començar persones que no en saben gens, i que potser els està costant molt i que finalment 4 dies després ja estigui esquiant per pistes és una satisfacció impagable.
El que menys? Suposo que el clima. Hi ha dies en què encara que estigui plovent has de sortir a donar classes sí o sí. I posats a dir, penso que això de la doble temporada i el que implica haver de fer mudança de trastos també és un tema que no m’agrada massa i que comporta cert desarrelament.