Dissabte, abril 20, 2024
ActualitatMéteo

PRIMAVERA AMB NEU DESPRÉS D’UNA MARÇ DE NEVADES ABUNDANTS

Masella té un clima Mediterrani d’alta muntanya i es caracteritza per unes precipitacions irregulars amb una tardor humida (octubre, novembre i desembre), hiverns secs (gener i febrer) i primaveres humides (març, abril i maig). El pic de l’estiu és el període amb més precipitació amb pluges abundants, en particular, el mes d’agost i, sobretot, el setembre.

Aquesta temporada 2021-22 les nevades a Masella s’estan portant afins al típic clima de la zona; és a dir  hem tingut un desembre de nevades abundants i uns mesos de gener i febrer sense neu natural. Afortunadament, l’aposta tecnològica de l’estació en la moderna xarxa de neu produïda ens permet oferir hiverns com els d’enguany, que si bé ha sigut de nevades escasses, la neu de cultiu ha fet que les pistes sempre estiguessin en bon estat. Els bons treballs de l’equip de la neu produïda i la continuïtat durant moltes jornades de cel blau i ambient eixut gràcies a la persistència de l’anticicló ens ha brindat a tots els esquiadors unes grans jornades d’esquí, amb neu de qualitat pols-seca i un bon trepitjat diari gràcies a les labors de les màquines trepitjaneus.

Eix central de l’estació durant la nevada del 6 de març

QUIN TEMPS HA FET AQUEST MES DE MARÇ?

Amb l’entrada del mes de març s’ha acabat amb la inèrcia de l’anticicló i des de la primera setmana del mes ja s’han avançat les nevades típiques de la primavera. Això, actualment, es nota en especial a cotes mitges i altes ja que  aquest març hem tingut les pistes de cota alta amb els gruixos més importants de tota la temporada, amb màxims superiors a 1 m de neu a la Tosa. Aquest mes de març  hem tingut nevades els següents dies :

5 i 6 de març de 2022: 9 cm

12 i 13 de març de 2022: 30 cm

21 de març de 2022: 25 cm

30 de març de 2022: 25 cm

La pista dels Isards, després de la nevada del 21 de març

I QUIN TEMPS FARÀ AQUEST MES D’ABRIL A MASELLA? TINDREM NEU A PISTES? 

Les previsions meteorològiques a més de 15 dies tenen un grau de probabilitat baix, no obstant això som optimistes i tindrem neu a pistes, durant la recta final de la temporada, per tres raons de pes:

-Aquest març hem tingut força neu, sobretot a cotes altes i mitges. Com és òbvi a la zona més baixa del domini esquiable, a la cota 1600 m del Pla de Masella, amb l’avenç inexorable de la primavera, els gruixos tenen tendència a redur-se per la fusió típica d’aquesta època de l’any si bé durant l’abril encara podria fer alguna nevada important a la base de l’estació.

-Està científicament contrastat que els mesos amb més nevades del clima de masella són el març i l’abril. I, de moment, ja podem avançar que aquest març de 2022 ha sigut de nevades abundants.

-El calendari de la ceba, fonamentat amb la saviesa popular, ens anuncia força precipitació aquests mesos de març i abril. De moment, el calendari de la ceba l’ha encertat amb la previsió que es feia a primers d’any.

Amb què es basa el calendari de la ceba? Antigament hi havia pagesos que tenien el costum de fer el calendari de la ceba: posaven dotze clofolles de ceba cara enlaire amb un pessic de sal a dins. Les posaven alineades sobre una taula a la serena de la nit de cap d’any. Segons el resultat de cada clofolla, deien que es coneixia el temps que faria cada mes de l’any.

COM CONÈIXER LA PREVISIÓ DEL TEMPS CADA CAP DE SETMANA?

Doncs cada dijous a la tarda, via xarxes, l’Eloi Cordomí el nostre home del temps de Masella TV, informa setmanalment de la previsió del temps de cada cap de setmana. Consulta Masella TV clicant AQUÍ

Així doncs, amb un somriure d’orella a orella, us podem anunciar que les nevades aquest  març han sigut generoses i ens ha augmentat la quantitat de neu a pistes. Bé, en tot cas, aquesta primavera meteorològicament parlant ha començat distreta i desitgem que l’abril també sigui així per tal de gaudir de l’esquí i el surf de neu.

A Masella us anunciem que mantindrem l’estació oberta fins a finals d’abril o el dia 1 de maig, sempre i quan les condicions del temps i la neu ens ho permetin.